2010. november 2.

Úritök


„Fölvette, megtapogatta, megszagolta. De a maga fejétől csak nem tudta kitalálni, hogy mi. Bevitte hát a faluházára. Ott éppen együtt volt a kupaktanács. A csősz letette a tököt az asztalra. A derék elöljárók is mind elszörnyülködtek. Csak nézték, hol a tököt, hol egymást.”

Úgye ismerős? Hát persze, ki ne emlékezne gyermekkorából erre a mesére. Mivel eljött a borús évszakok ideje, vele együtt az úritök szezonja, gondolván egy nagyot, körülnéztem ennek a zöldségféleség házatájékán.

A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. Mivel könnyen emészthető, már a csecsemőknek is adhatjuk. A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában. Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök jelentőségét. Számos betegség, -vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek - esetén ajánlották a sütőtököt. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően.


Végül nem maradhat el, hogy egy sütőtökös csemege receptjével kedveskedjek néktek. A nagy Ámerikában ezt ’pimpkin pie’-nek hívják, szerintem nagyon édes, így magyarosan. Leginkább hálaadáskor fogyasztják, ha kedvem adódik ebben a fogalomkörben körülnézni, akkor majd: folyt. köv.

Sütőtökös pite
Belevalók:
150 g margarin, 200 g liszt, 5-6 evőkanál hideg víz, egy csipet só.
A töltelék hozzávalói: 1 db sütőtök (kisebb méretű), 4 dl tejszín kemény habbá verve, 50 g barna cukor, 100 g kristály cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál őrölt szerecsendió, 2 db tojás, egy csipet só.

Elkészítés:
Egy edénybe tegyük a lisztet és a sót. A lisztre rátesszük a margarint, kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe és pihentessük legalább egy órán keresztül. Közben készítsük el a tölteléket. A sütőtököt hagyományos módon a sütőben süssük meg, várjuk meg míg kihűl. Tegyük a tökhúst egy tálba, adjuk hozzá a cukrokat, az egész tojásokat és a fűszereket. Keverjük jól össze és a felvert tejszínnel lazítsuk. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centisre és egy kerek, közepes méretű, vajjal, liszttel kikent piteformát béleljünk ki vele. Töltsük a tölteléket a formába, majd meleg sütőben   150 fokon 50-55 percig süssük. Érdemes tűpróbát végezni, ha már nem ragad a töltelék rá, akkor szabad csak kivenni a sütőből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...